Najnowsze wpisy

Felietony Ludzie Miejsca News Newsy Przepisy Rozmowy Wydarzenia
Roślinne desery Patryka Szczepańskiego w najważniejszym magazynie cukierniczym na świecie!

So Good – magazyn cukierniczy wydawany tylko dwa razy w roku, skierowany do profesjonalnych cukierników i szefów kuchni – w najnowszym numerze opublikował dwa w stu procentach roślinne desery Patryka Szczepańskiego, ambasadora projektu Chefs For Change.

20 stycznia 2021
Zobacz
Roślinne opcje w restauracji Roberta Lewandowskiego

Wraz z RoślinnieJemy i Jasną Stroną Mocy odwiedziliśmy NINE’s Restaurant & Sports Bar, żeby przekonać się, jakie roślinne dania można zjeść w restauracji, której współwłaścicielem jest Robert Lewandowski. Obok tradycyjnych potraw, w każdej kategorii dań znajdziemy opcje roślinne.

12 stycznia 2022
Zobacz
fot. Bartosz Zając
„Nasze babcie są skarbnicą wiedzy” – rozmowa z Anną Drelichowską

Anna Drelichowska, szefowa kuchni w restauracji Kwestia Czasu w Białymstoku, niedawno dołączyła do grona ambasadorów Chefs for Change. Reprezentowała Chefs for Change podczas eventu Muzeum Hodowli Przemysłowej w Kruszynianach, gdzie wraz z innymi ambasadorami przygotowała roślinny poczęstunek. W rozmowie opowiada m.in. o możliwościach i największych wyzwaniach w kuchni roślinnej. Zapraszamy do lektury!

24 listopada 2021
Zobacz
Wojciech Starowicz został mistrzem cukiernictwa!

Z ogromną przyjemnością informujemy, że nasz ambasador Wojciech Starowicz zdał egzamin na mistrza cukiernictwa z wynikiem bardzo dobrym! Pracą dyplomową było wykonanie tortu i babeczek cateringowych w wersji roślinnej. Jest to pierwszy zdany egzamin mistrzowski z wegańskimi ciastami. Wojtku, gratulujemy!

30 września 2021
Zobacz
Przewodnik po roślinnym cukiernictwie już dostępny!

Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany – nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji – jeszcze łatwiejsze! Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacji autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. A w niej zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak z sukcesem przygotowywać desery przyszłości.

24 września 2021
Zobacz
„Jak sobie pokroisz, tak ci będzie smakowało” – rozmowa z Marią Przybyszewską

Maria Przybyszewska jest ambasadorką Chefs for Change od samego początku istnienia projektu. Od tego czasu zmieniało się u niej wiele, ale jedno jest niezmienne – coraz aktywniej promuje świadome i zdrowie jedzenie. Często powtarza, że kuchnia roślinna nie ma żadnych ograniczeń i jest przyszłością, od której nie ma odwrotu. Późnego letniego popołudnia w jej warszawskim ogródku rozmawiamy o sentymentach, ulubionych miejscach na wegańskiej mapie Warszawy oraz najbliższych planach związanych z gotowaniem. Zapraszamy do lektury!

19 sierpnia 2021
Zobacz
4 sposoby na atrakcyjne oznakowanie roślinnych potraw w menu

Od kilku lat w polskiej gastronomii możemy zauważyć widoczny wzrost zainteresowania roślinnym odżywianiem. Powodów jest wiele. Troska o zdrowie, o środowisko, czysta ciekawość to tylko jedne z nich. Wzrost zainteresowania Polaków jest jednoznacznym sygnałem, do podjęcia decyzji wprowadzenia roślinnych opcji do menu.

03 lipca 2021
Zobacz