Przewodnik po roślinnym cukiernictwie już dostępny!

Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany – nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji – jeszcze łatwiejsze! Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacji autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. A w niej zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak z sukcesem przygotowywać desery przyszłości.

Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję megatrendu kulinarnego. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału – już 23% z nich nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18% podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to, wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej muszą być z automatu dietetyczne (bezcukrowe, bezglutenowe, surowe), a stworzenie roślinnych wariantów klasycznych pączków, drożdżówek czy kremówek jest niezwykle trudne.

Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach, to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych” – mówiła podczas spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka Przewodnika.

fot. Klaudia Osiak

Wtórował jej Tadeusz Muller, który tak argumentował wybór bezy kawowej jako swojego przepisu, który znalazł się w publikacji: “odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku, należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów jakie tylko można sobie wyobrazić”.

fot. Klaudia Osiak

Roślinny Przewodnik Cukierniczy został przygotowany we współpracy z profesjonalistami – ambasadorami projektu Chefs for Change. Swoimi przepisami podzielili się: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Natalia Stachowska, Karolina Kowalczyk, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. W środku można znaleźć przepisu na czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym “żółtkiem”, 2 rodzaje bez, irlandzkie ciasto piernikowe, mus rocher czy v-melba z lodami.

v-melba | lody waniliowe | migdały

Poza przepisami w środku znajdują się kierunki rozwoju, przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki. 

Przewodnik dostępny jest w dwóch formach:

– za darmo w formie cyfrowej do pobrania TUTAJ

– odpłatnie w wersji drukowanej w sklepie Otwarte Klatki TUTAJ

Partnerem Roślinnego Przewodnika Cukierniczego jest firma Upfield Professional.

Weronika Pochylska
Creative Director | Chefs For Change Polska
Pomysłodawczyni projektu Chefs For Change Polska i Head Of Plant-Based Campaigns międzynarodowej organizacji Anima International. Pasjonatka marketingu kulinarnego, kuchni azjatyckiej, polskich reportaży i kultury hip-hopowej. W wolnych chwilach wpatruje się w seriale osadzone w latach '80-'90, Trójmiasto i swoje zwierzęta. Ulubione dania: pad thai, bao, dobrze przyrządzone tofu i wszystkie zupy Marcina Popielarza.

Przeczytaj też