Zostań częścią zmiany! 

„Nie wątp nigdy, że mała grupa troskliwych ludzi mogłaby zmienić świat. Tak naprawdę to jedyna rzecz, która go kiedykolwiek zmieniła.”

Margaret Mead

Jeśli pracujesz w kuchni – nieważne czy w eleganckiej restauracji, wakacyjnym kurorcie, w bistro z małego miasta – wprowadź w swojej restauracji pyszne, roślinne menu. Potrzebujesz pomocy? Zainspiruj się naszymi darmowymi przewodnikami [klik!] lub Elementarzem Kuchni Roślinnej [klik!]. Chcesz skonsultować swoje pomysły na roślinne menu? Napisz na kontakt@chefsforchange.pl.

Dlaczego warto?

Praktycznie wszystkie trendowniki ostatnich lat – od bloga Michelin po The Economist – wskazywały kuchnię roślinną jako jeden z kluczowych trendów 2019 roku. Także w polskiej gastronomii kuchnia roślinna przestała być obca i zadomowiła się w niej na dobre. Roślinnie chcą zjeść goście Białego Królika w Gdyni czy Concordia Taste w Poznaniu, ale też ci łapiący w biegu burgera czy roślinnego schabowego w przerwie obiadowej.

🌿 Projekt #ChefsForChange koordynowany przez kampanię Roślinniejemy ma ambitny, ale dziś można śmiało powiedzieć, REALNY cel: roślinne (i pyszne!) dania w KAŻDEJ restauracji, bistro, kawiarni i kantynie w Polsce.

Już dzisiaj ponad 40% Polaków ogranicza spożycie mięsa lub nie je go wcale. Jedząc poza domem, 68,9% osób wybiera dania bezmięsne co najmniej czasami, 20% Polaków robi to często lub zawsze. Jakub Pietraszek, general manager UberEats wspomina o 151% wzroście zamówień dań roślinnych na przestrzeni ostatniego roku. „Roślinniejemy” zostało okrzyknięte akcją roku w kategorii #gastronomia według Vogue Polska – sygnał jest prosty: nie będzie lepszego momentu, żeby stać się częścią tej ważnej i potrzebnej ZMIANY.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy

Narzędzie, które od podstaw wyjaśnia roślinne cukiernictwo. Znajdziecie w nim porady oraz substytuty różnych “standardowych” składników cukierniczych, triki, przepisy stworzone przez polskich szefów i szefowe kuchni – ambasadorów i ambasadorki projektu Chefs for Change.