W zeszłym roku w Trójmieście miała miejsce roślinna rewolucja. Powspominajmy ją razem!

Wokół projektu Chefs For Change zgromadziły się tysiące wyjątkowych osób, z którymi tworzymy wspomnienia naprawdę podnoszące na duchu. Tylko pomyśl – dokładnie rok temu wyprzedaliśmy bilety na roślinną kolację charytatywną Chefs For Change w Gdyni, a był to dopiero początek dobrych wydarzeń!

Zeszłoroczne majowe Roślinne Poniedziałki rozpoczęliśmy 6 maja od śniadania prasowego zorganizowanego w gdańskiej Skōmie. Zaprosiliśmy na nie przedstawicieli mediów z Trójmiasta, aby mogli bliżej poznać ideę naszej kampanii.  Przepyszne śniadanie przygotowali Marcin Popielarz, ambasador projektu Chefs for Change, Chef Patron gdyńskiej Restauracji Biały Królik, w której kilka dni później odbyła się nasza kolacja charytatywna oraz Mikołaj Bator z Zakwasowni, lokalnej firmy z Pomorza, produkującej ekologiczne wegańskie kiszonki i zakwasy. Panowie, jeszcze raz dziękujemy za wsparcie!

Mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli m.in. redakcji: Radia Eska, portalu Wirtualna Polska, Gazety Wyborczej, magazynu Gastronom Wybrzeża, Kulinarnego Szlaku. Serdeczne podziękowania ślemy również firmie Lilu, która dostarczyła znakomite składniki do przygotowania dań i twórcom Fundacji Skōma, która udostępniła nam swoją piękną przestrzeń. Postawiliśmy na aktywne śniadanie, dlatego dziennikarze mieli okazję przygotować pyszne roślinne dania wspólnie z szefami kuchni!

Weronika Pochylska, Head of Development kampanii RoślinnieJemy, szczegółowo przedstawiła zamierzenia i cele projektu „Chefs For Change” i #RoślinnePoniedziałki, opowiedziała również o najnowszych badaniach dotyczących diety roślinnej i jej pozytywnego wpływu przede wszystkim na nasze środowisko.

Z przyjemnością wspominamy także warsztaty kuchni roślinnej dla szefów kuchni oraz nauczycieli szkół gastronomicznych z Pomorza, które gościły w gdańskiej Skōmie. Pierwsze warsztaty 13 maja 2019 poprowadziła Maria Przybyszewska, ambasadorka projektu Chefs for Change. Kolejne spotkania, które odbywały się co 2 tygodnie poprowadzili m.in.: Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski, Agnieszka Sierac.

To wspaniałe, że tyle różnorodnych osób, firm, inicjatyw i mediów połączyła jedna idea #ChefsForChange! Jeśli jeszcze wątpicie, że Wasze roślinne wybory mają wpływ na otaczającą Was rzeczywistość, dzielimy się z Wami zdaniem, które przyświeca naszeh wspólnej inicjatywie od samego początku:

Nigdy nie wątp, że mała grupa troskliwych ludzi mogłaby zmienić świat. Tak naprawdę to jedyne, co go kiedykolwiek zmieniło.
Margaret Mead

Lena Derda
koordynatorka lokalna Chefs For Change w Poznaniu

Przeczytaj też