So Good – magazyn cukierniczy wydawany tylko dwa razy w roku, skierowany do profesjonalnych cukierników i szefów kuchni – w najnowszym numerze opublikował dwa w stu procentach roślinne desery Patryka Szczepańskiego, ambasadora projektu Chefs For Change.
Adrian Kirkiewicz i Hania Łaska byli właścicielami Puchate Vegan Bakery- całkowicie wegańskiej piekarni mieszczącej się w Katowicach. Piekarnia działała od pierwszego kwietnia dwa tysiące dwudziestego roku, po dwóch latach niepewne czasy zmusiły właścicieli do zamknięcia. Lokal mimo swojej krótkiej działalności cieszył się dużą popularnością nie tylko na Śląsku. Mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o roślinnym cukiernictwie i dalszych planach. Zapraszamy do lektury!
Wraz z RoślinnieJemy i Jasną Stroną Mocy odwiedziliśmy NINE’s Restaurant & Sports Bar, żeby przekonać się, jakie roślinne dania można zjeść w restauracji, której współwłaścicielem jest Robert Lewandowski. Obok tradycyjnych potraw, w każdej kategorii dań znajdziemy opcje roślinne.
Anna Drelichowska, szefowa kuchni w restauracji Kwestia Czasu w Białymstoku, niedawno dołączyła do grona ambasadorów Chefs for Change. Reprezentowała Chefs for Change podczas eventu Muzeum Hodowli Przemysłowej w Kruszynianach, gdzie wraz z innymi ambasadorami przygotowała roślinny poczęstunek. W rozmowie opowiada m.in. o możliwościach i największych wyzwaniach w kuchni roślinnej. Zapraszamy do lektury!
Z ogromną przyjemnością informujemy, że nasz ambasador Wojciech Starowicz zdał egzamin na mistrza cukiernictwa z wynikiem bardzo dobrym! Pracą dyplomową było wykonanie tortu i babeczek cateringowych w wersji roślinnej. Jest to pierwszy zdany egzamin mistrzowski z wegańskimi ciastami. Wojtku, gratulujemy!
Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany – nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji – jeszcze łatwiejsze! Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacji autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. A w niej zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak z sukcesem przygotowywać desery przyszłości.
Maria Przybyszewska jest ambasadorką Chefs for Change od samego początku istnienia projektu. Od tego czasu zmieniało się u niej wiele, ale jedno jest niezmienne – coraz aktywniej promuje świadome i zdrowie jedzenie. Często powtarza, że kuchnia roślinna nie ma żadnych ograniczeń i jest przyszłością, od której nie ma odwrotu. Późnego letniego popołudnia w jej warszawskim ogródku rozmawiamy o sentymentach, ulubionych miejscach na wegańskiej mapie Warszawy oraz najbliższych planach związanych z gotowaniem. Zapraszamy do lektury!