Wpisy

Felietony Ludzie Miejsca News Newsy Przepisy Rozmowy Wydarzenia
„Musimy uzbroić się w dużą ilość warzyw i kreatywniej podchodzić do dań wegańskich” – wywiad z Rafałem Koziorzemskim

Gotowanie fascynowało go już, gdy był nastolatkiem. Dwa lata temu otrzymał prestiżową nagrodę The Best Chef Rising Star przyznawaną wschodzącym gwiazdom świata gastronomii. Kuchnię roślinną najbardziej ceni za jej kreatywny potencjał i możliwość łączenia klasycznych składników w zaskakujące kompozycje. Poznajcie Rafała Koziorzemskiego – szefa kuchni w Białym Króliku, jednego z twórców dań na gdyńską kolację Chefs for Change.

30 kwietnia 2020
Zobacz
„Powinniśmy naprawdę zacząć martwić się o to, czy ludzkość z obecnymi nawykami ma szansę przetrwać” – rozmowa z Mają Wirowską

Człowiek-instytucja. Maja Wirowska konsekwentnie realizuje kolejne kulinarne projekty, stając się jedną z najbardziej rozpoznawalnych szefowych kuchni roślinnej w Polsce. Od dłuższego czasu zaangażowana w działania RoślinnieJemy – wspiera kucharzy największych sieci restauracyjnych pokazując jak w umiejętny sposób zadziwiać gości smakiem roślinnych potraw. Od teraz oficjalnie – Maja zostaje ambasadorką Chefs for Change. Zapraszamy do lektury […]

23 kwietnia 2020
Zobacz
Wirtualna Akademia Roślinniejemy i #ChefsForChange

Wystartowaliśmy z projektem wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, w ramach której przygotowaliśmy dla Was szereg wartościowych treści. Nasze spotkania mają formę webinarów i konsultacji online, w ramach których zaprosiliśmy zaprzyjaźnionych ekspertów.

31 marca 2020
Zobacz
„Widzę ogromne plusy diety roślinnej i chcę się edukować w tym kierunku” – rozmowa z Beatą Berlińską

Ośrodek wypoczynkowy Zacisze BIS mieści się w Koszelówce, w województwie mazowieckim. To tam od 15 lat pracuje Pani Beata Berlińska, która z kuchnią roślinną z dnia na dzień zaprzyjaźnia się coraz bardziej. Jej zespół pełen wspaniałych kucharek nie boi się żadnych wyzwań – Panie dwukrotnie ( i przede wszystkim bardzo smacznie i domowo) wykarmiły ponad 130-osobową grupę osób na diecie roślinnej. Jak sama zauważa, dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz środowisko. W rozmowie dzieli się z nami swoimi doświadczeniami i opowiada dlaczego zdecydowała się zostać ambasadorką projektu Chefs For Change.

27 marca 2020
Zobacz
Kuchnia roślinna w sercu Bieszczad – rozmowa z właścicielkami „Wegłówki”

Wegłówka to pokoje gościnne z roślinnym jedzeniem i niezwykłym klimatem. Jest to miejsce w Bieszczadach, prowadzone przez Anię i Monikę. Dziewczyny różnią się od siebie, ale posiadają wspólne pasje, takie jak góry czy gotowanie. Budowa Wegłowki zakończyła się w lipcu 2019 roku. Oficjalnie otwarta została ona pod koniec roku, w grudniu. Od tego czasu Wegłówka zyskała wielu uszczęśliwionych gości – zarówno smakiem, jak i gościnnością. Postanowiliśmy porozmawiać z dziewczynami o ich działalności i ambasadorstwie w projekcie Chefs for Change.

14 marca 2020
Zobacz
To już rok od startu projektu Chefs For Change!

W Roślinny Poniedziałek, 11 marca 2019 w warszawskim Food Lab Studio odbyła się inauguracja projektu Chefs For Change w formie roślinnej kolacji charytatywnej w wykonaniu ambasadorów kampanii RoślinnieJemy i lokalnych gości specjalnych. Szefowie: Grzegorz Łapanowski, Marcin Popielarz, Maria Przybyszewska i Tomasz Olewski, wspólnie z MasterChefami Juniorami: Julią Cymbulak, Patrykiem Piskorzem, Zosia Zaborowską, Mateuszem Steciem, Mateuszem Truszkiewiczem, Bartkiem Kwietniem, Aniką Ćwiek, Stasiem Baumillerem przygotowali wystawną wegańską kolację dla 60-u gości.

11 marca 2020
Zobacz