Wpisy

Felietony Ludzie Miejsca News Newsy Przepisy Rozmowy Wydarzenia
„Wierzymy, że w roślinach drzemie przyszłość naszej planety, zdrowia i dobrostanu zwierząt” – Zosia i Kasia Pilitowskie

Ranny Ptaszek to miejsce już niemal kultowe na gastronomicznej mapie Krakowa. W malutkim, klimatycznym lokalu w sercu zabytkowego Kazimierza w całości wegetariańsko-wegańska oferta śniadaniowa króluje od wczesnego rana do późnego popołudnia. W całości, ponieważ półtora miesiąca temu właścicielki lokalu – Zosia i Kasia Pilitowskie – zdecydowały się na odważny krok, całkowicie wycofując jedyną w ofercie mięsną kiełbaskę węgierską i zastępując ją roślinną alternatywą Dobrej Kalorii. Postanowiliśmy porozmawiać z dziewczynami o powodach tej decyzji, reakcji klientów i ich ambasadorstwie w projekcie Chefs for Change.

08 marca 2020
Zobacz
„Wszystkie trendy na świecie pokazują, że gastronomia powinna ewoluować w bardziej roślinnym kierunku” – Patryk Szczepański

Desery jego autorstwa to prawdziwe dzieła sztuki, które łączą chrupkość, kolor, delikatność i przede wszystkim doskonały smak. Serwuje ta(aaa)kie czekoladki, że po raz pierwszy odkąd jestem na diecie roślinnej poczułam, że jem „prawdziwą mleczną czekoladę”. Sam od dłuższego czasu nie je mięsa, więc idea #ChefsForChange jest mu szczególnie bliska. Przed Wami Patryk Szczepański – cukiernik, właściciel firmy doradczej Pure Sugar i od dziś oficjalnie ambasador naszej kampanii.

06 marca 2020
Zobacz
„Kuchnia roślinna już zdrowo namieszała, a tak naprawdę dopiero nabiera rozpędu” – rozmowa z Jackiem Koprowskim

Z początku gotowanie traktował jako ucieczkę od ludzi. Za tym buntowniczym nastawieniem chowała się spora doza talentu. Z Jackiem Koprowskim, do niedawna szefem kuchni w gdyńskiej Sztuczce, który dziś prowadzi swoją autorską restaurację Fino rozmawiamy o jego początkach z kuchnią roślinną, przyszłości jedzenia i powodach, dla których zdecydował się dołączyć do grona ambasadorów RoślinnieJemy i projektu Chefs For Change.

05 marca 2020
Zobacz
Finałowa kolacja Chefs for Change 2019 dla 200 osób

W maju 2019 roku nazwaliśmy gdyńską edycję Chefs for Change „największą roślinną kolacją fine diningową w Polsce”. Wtedy do stołów w restauracji Biały Królik zasiadło 107 osób. Niecałe pół roku później w warszawskiej Fortecy Kręgliccy zebrało się już 200 gości! Skala i tempo, w jakim nasz projekt zaczął się rozwijać dobitnie udowadnia wzrost zainteresowania kuchnią roślinną w Polsce.

18 października 2019
Zobacz
Premierowa roślinna kolacja charytatywna Chefs for Change w Gdyni!

W gdyńskiej Restauracji Biały Królik odbyła się wegańska uczta dla 105 gości, którą przygotowali jedni z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Organizatorem była kampania RoślinnieJemy, przy ogromnym wsparciu całej wspaniałej załogi Restauracji „Biały Królik” i najlepszych partnerów na świecie. Dochód z kolacji został przeznaczony na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki, walczącego o prawa zwierząt hodowlanych.

23 maja 2019
Zobacz