Jędrzej Chodkiewicz

Vege Kiosk, Warszawa, Poland

"Traktuję gotowanie jako formę sztuki. Tak jak we wnętrzach, tak samo w kuchni, poszczególne elementy trzeba ze sobą zgrać tak, żeby miały charakter, wyraz i smak. Gotowanie to nic innego jak projektowanie czegoś, co ma i smakować i wyglądać. Od wielu lat zajmuję się promowaniem zdrowej, wizualnie pięknej, ale przede wszystkim smacznej kuchni roślinnej, dlatego chętnie współpracuję z organizacjami i biorę udział w kampaniach ją promujących."

Uwielbia rozmawiać o smakach – o tym, jak je wydobyć z prostych warzyw za pomocą olejów, przypraw czy też obróbki. Dzięki wędzeniu i kilku innym dodatkom prosta ciecierzyca dostaje smaku…makreli a skromny bakłażan unurzany w oleju lnianym może konkurować ze smakiem polskiego śledzia. Podczas zagranicznych wakacji Jędrzej gotuje z lokalnymi kucharzami, dzięki czemu poznał sekrety wielu międzynarodowych kuchni. Szczególnie pociąga go kuchnia bliskowschodnia, hinduska i polska, które bez umiaru weganizuje.