Laura Monti
Kreatorka smaków w firmie Food Quantum. Uwielbia łączyć kuchnie różnych kontynentów w jednym daniu. Zakochana w tatuażach, szybkiej jeździe, kobietach, podróżach, kolarstwie, wspinaniu i lataniu na kajcie. Pochodzi z rodziny z kulinarnymi tradycjami: jej pradziadek był cukiernikiem i to od niego w wieku 5 lat uczyła się piec ciasta drożdżowe.
Kultowe gastro-dzieło Laury to food truck (a później lokale) PAPUVEGE. Jak mówi o sobie, nie jest foodowym ortodoksem. Lubi łączyć puree ziemniaczane z wasabi albo hummus z młodymi ziemniaczkami w sosie miso. Pomysł na wegańską miejscówkę zrodził się w jej głowie podczas rocznej podróży do Azji. Tam zjeździła całą Tajlandię i Indonezję, ucząc się od lokalnych kucharzy street foodu po azjatycku. To uderzenie smaków, tak innych od tych, które mamy w Europie, było dla niej początkiem nowej kulinarnej przygody z umami. Dziś ta przygoda nazywa się UMAMITU!
W ramach Wirtualnej Akademi Roślinniejemy Laura poprowadziła webinar dotyczący tego jak zrobić idealny roślinny ramen. Zainteresowanych zachęcamy do rejestracji pod zamieszczonym poniżej linkiem aby zobaczyć nagranie z tego i innych webinarów.
https://www.subscribepage.com/webinary-akademii-roslinniejemy