Koło Gospodyń Wiejskich MAK

Młode Aktywne Kreatywne, Brzóze, Poland

"Nasze Koło zaangażowało się w inicjatywę zorganizowania warsztatów roślinnych, aby uświadomić mieszkańcom wsi i okolic, jak ciekawe i smaczne może być gotowanie bez mięsa, jak jest to zdrowe i ekonomiczne, gdyż prawie każdy z nas ma tutaj ogródek" – Monika Mlazga, członkini MAK

Razem z kołem MAK i Martą Dymek (Jadłonomia), kampania RoślinnieJemy przeprowadziła w Brzózem – niewielkiej wiosce koło Mińska Mazowieckiego – warsztaty kulinarne skupiające się w całości na kuchni roślinnej. Odbyły się one z inicjatywy członkiń MAK, które kuchnią bezmięsną interesowały się już od pewnego czasu i chciały nauczyć się jak najlepiej wykorzystywać lokalne produkty i plony z własnych grządek. Przygotowanymi podczas warsztatów potrawami zostali poczęstowani zaproszeni na obiad goście, m.in. sołtysi i sołtyski okolicznych wsi, lokalny proboszcz oraz gospodynie z zaprzyjaźnionych, okolicznych kół. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni smakiem tradycyjnych potraw w roślinnej odsłonie.