Karolina Kowalczyk

Restauracja Biały Królik, Gdynia, Poland

„Z mojej perspektywy desery wegańskie wymagają często niestandardowego podejścia
i stosowania innych metod niż w tradycyjnym cukiernictwie, daje to jednak duże możliwości i często zaskakujące efekty.”

Skończyła studia “Gastronomia – sztuka kulinarna na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie z tytułem inżyniera. Potem 3 lata pracowała w Warszawie, a od 2 lat jest szefową cukierni w Białym Króliku w Gdyni.

Lubi dokładność, którą cechuje się praca cukiernika. Zawsze też stawia sobie wysoko poprzeczkę, na przykład robiąc wegańskie desery, które są często bardzo ciekawym eksperymentem lub czekoladowe praliny. Kuchnia roślinna jest jej bliska, gdyż sama jest wegetarianką, bardzo lubiącą wegańskie dania.

Z deserów wegańskich najbardziej jest dumna z ciastka czekoladowego z wiśniami i rozmarynem. Udało jej się zrobić bardzo satysfakcjonujące cremeux czekoladowe, a sama prezentacja dania także napawa ją dumą.

ciastko czekoladowe | wiśnie | rozmaryn | fot. W. Pochylska

ciastko czekoladowe | wiśnie | rozmaryn | fot. W. Pochylska

Inne imponujące danie wegańskie na jej liście to sernik migdałowy z truskawkami z letniej karty. Szczególnie zadowolona jest z receptury na wegański sernik, którą stworzyła wspólnie z szefem Marcinem Popielarzem, a którą można w różny sposób modyfikować.

parfait truskawkowe | kiszone migdały | wanilia | fot. E. Karpowicz

Sernik ten jest na twarogu z kiszonych migdałów, który robią sami, podobnie jak wegańską białą czekoladę służącą do glaze do wykończenia sernika. Udało im się osiągnąć strukturę podobna do sernika na twarogu, plus ten lekko kwaśny smak.

petitis fours | Arriba Ganache | mrożone powietrze z czerwonej porzeczki | bergamotka | kolendra | fot. E. Karpowicz