Jakub Mołda

Marshal Food, Szczecin, Poland

"Wychodzę z założenia i opieram się na zasadzie, że jeśli coś działa, trzeba robić tego więcej. W branży gastronomicznej wciąż jest bardzo dużo do zrobienia. Dlatego to robię. Chcę promować roślinną kuchnię i trafiać przez żołądek do serca i dobrym gotowaniem zabiegać o względy tych którzy jeszcze nie widzą, że przełoży się to na dobro wspólne."

Właściciel i szef kuchni w szczecińskim Marshal Food, w którego menu dania tradycyjne przeplatają się z ich w całości roślinnymi odpowiednikami. Tak spore zazielenienie restauracyjnej karty jest wynikiem dbałości Kuby o społeczną odpowiedzialność jego biznesu, a także chęcią edukowania gości i otwierania ich na nowe smaki. Jak twierdzi, wprowadzenie roślinnej oferty było strzałem w dziesiątkę, a zainteresowanie wśród klientów ciągle rośnie.