Poznajmy się!

Projekt Chefs for Change zrzeszający szefowe i szefów kuchni promujących bardziej roślinne menu powstał w Polsce w marcu 2019 roku. Inicjatorami jest zespół kampanii Roślinniejemy.

CZYTAJ WIĘCEJ

W marcu 2019 inaugurowaliśmy projekt Chefs for Change – jego częścią była seria roślinnych kolacji charytatywnych przygotowywanych przez jednych z najlepszych polskich szefów kuchni zrzeszonych wokół idei bardziej odpowiedzialnego gotowania i promocji kuchni roślinnej.

Do tej pory odbyły się cztery kolacje, podczas których ugościliśmy łącznie ponad 500 gości. Menu każdej kolacji było w całości roślinne, a dzięki partnerom wspierającym nasz projekt, całość sumy zebranej ze sprzedaży biletów wsparła działania statutowe Stowarzyszenia „Otwarte Klatki” (polskiego oddziału Anima International).

Nasze główne cele to: inspirować, edukować, budować wspierającą społeczność i wprowadzić roślinne menu do jak największej liczby miejsc na gastronomicznej mapie Polski.

Dlaczego? Po rozmowach z wieloma szefami i szefowymi kuchni uświadomiliśmy sobie, że mamy ten sam cel. Naukowcy z całego świata coraz głośniej mówią o tym, że dieta roślinna jest zdrowsza i bardziej przyjazna środowisku, niż ta w większości oparta na produktach pochodzenia zwierzęcego. ONZ apeluje o spożywanie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego, o czym można przeczytać w raporcie IPCC z sierpnia 2019 r. Nadmierna konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego jest powiązana ze wzrostem zachorowań na raka, zwiększeniem częstotliwości chorób serca czy epidemii otyłości.

Wielu z nas ma lub planuje mieć dzieci – wierzymy, że warto bardziej zadbać o to, jaką przyszłość już teraz serwujemy im m.in. na naszych talerzach. Już teraz za ponad 25% globalnej emisji gazów cieplarnianych odpowiedzialny jest system żywnościowy, z czego aż 80% (!) związanych jest z samą produkcją zwierzęcą.

Wierzymy, że szefowie kuchni, kucharze, rzemieślnicy – mogą zrobić prawdziwą różnicę. Dieta planetarna skoncentrowana głównie na żywności pochodzenia roślinnego jest według naukowców najlepszym rozwiązaniem, ponieważ uratowałaby co najmniej 11 milionów ludzi rocznie przed śmiercią spowodowaną niezdrową żywnością, jednocześnie zapobiegając załamaniu się świata przyrody, od którego ludzkość zależy. Kampania Chefs For Change buduje silną społeczność szefów kuchni i kucharzy, którzy wprowadzają do swojego jadłospisu opcje oparte na roślinach, poszerzając swoją wiedzę na temat kuchni wegańskiej i są gotowi poprzeć tytułową zmianę, która w oczywisty sposób opłaci się środowisku naturalnemu, zdrowiu ich gości i rodzin, a także – oczywiście – dobrostanowi zwierząt. Trudno nie wspomnieć również o potencjale marketingowym, który idzie w parze z przemyślaną komunikacją związaną z wprowadzeniem i promocją nowej roślinnej oferty.

Powody, dla których nowi ambasadorzy będą dołączać do projektu nie mają dla nas znaczenia – każda ambasadorka i każdy ambasador otwarty na kuchnię roślinną jest mile widziany w zespole Chefs For Change.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy

Narzędzie, które od podstaw wyjaśnia roślinne cukiernictwo. Znajdziecie w nim porady oraz substytuty różnych “standardowych” składników cukierniczych, triki, przepisy stworzone przez polskich szefów i szefowe kuchni – ambasadorów i ambasadorki projektu Chefs for Change.