Jakub Kaftan Kaftański
“Kuchnia wegańska w restauracji powoduje, że działasz bardziej kreatywnie. Starasz się tak dobrać składniki, żeby danie miało smak i było odżywcze. Zjesz i chcesz wrócić.”
Współzałożyciel i szef kuchni lokali The Cool Cat oraz The Cool Cat TR. Od początku stoi na straży niebanalnych połączeń smakowych w obu restauracjach. Łączy azjatycką kuchnię z lokalnymi, sezonowymi produktami.
Kuba od dawna inspiruje się kulturą kulinarną Dalekiego Wschodu. Wychowany na warszawskiej Pradze w latach 90 tych najczęściej stołował się w wietnamskich barach.
“Congee to klasyczne chińskie śniadanie. Powstało przy projekcie Gizmo dark kitchen. Danie okazało się takim HITem i zagościło na stałe w naszym menu w The Cool Cat TR.
Dużą satysfakcję sprawia nam obserwowanie reakcji gości na definicje tego dania (wytrawny kleik ryżowy?!) a potem zachwyt nad nim.”